01 jul 2014

Kosten voor roaming binnen Europese Unie flink verlaagd

0 Reacties

Per 1 juli worden de tarieven aangepast voor bellen, sms en data in het buitenland.

De kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn vanaf vandaag flink verlaagd. Je betaalt hierdoor in het buitenland nog maar 20 eurocent per MB, in plaats van de eerdere 45 eurocent. Roamingtarieven voor telefoongesprekken zijn verlaagd van 24 eurocent naar 19 eurocent. Voor een sms-bericht betaal je nog maar 6 eurocent in plaats van 8 eurocent. Met de lagere roamingtarieven zet de Europese Unie de volgende stap richting het afschaffen van roaming, wat in 2015 zal gebeuren.

De verlaagde roamingtarieven gelden enkel binnen de Europese Unie. Providers rekenen op het moment roamingkosten zodra je in het buitenland bent. Hierdoor kan de prijs voor het gebruik van bijvoorbeeld mobiel internet in het buitenland behoorlijk oplopen. Met de prijsverlaging komen deze kosten lager te liggen. Overigens worden er geen roamingtarieven berekend als je bij je provider een speciale buitenlandbundel hebt aangeschaft.

De lagere roamingtarieven zijn niet de enige verandering die vandaag wordt doorgevoerd. Ga je naar het buitenland, dan is het voortaan ook mogelijk om te kiezen voor een alternatieve roamingprovider. Je maakt dan volledig gebruik van het netwerk van een andere provider. Met deze tussenstap zorgt de EU ervoor dat Nederlandse en andere Europese providers met elkaar moeten concurreren. De manier waarop dit gebeurt zal vanaf 15 december 2015 veranderen: dan wordt roaming helemaal afgeschaft en betaal je in het buitenland wat je ook betaalt binnen Nederland.

(bron: iphoneclub.nl)

[begin]