30 okt 2012

Microsoft lanceert Windows Phone 8

0 Reacties

Microsoft heeft maandagavond zijn nieuwste besturingssysteem voor smartphones gelanceerd. Toestellen met Windows Phone 8 zijn vanaf komend weekend verkrijgbaar in Nederland.

Het nieuwe besturingssysteem voor mobieltjes werd maandagavond gepresenteerd op een Microsoft-evenement in San Francisco. Daar liet directeur Steve Ballmer weten dat de eerste toestellen met Windows Phone 8 (WP8) vanaf komend weekend verkrijgbaar zullen zijn in Europa.

Kamers
Ook onthulde Microsoft enkele functies van het nieuwe besturingssysteem, die tot nog toe geheim waren. Zo krijgt WP8 een feature die ‘Kamers’ heet, waarin gebruikers tekstberichten, foto’s, notities en agenda-onderwerpen kunnen delen met contactpersonen die eveneens over een WP8-toestel beschikken.

Vergrendelscherm
Eveneens nieuw is het scherm dat getoond wordt als een WP8-toestel vergrendeld is. Op het vergendelscherm is live informatie te zien uit een app, die de gebruiker hier zelf voor kan selecteren. Voorwaarde is wel dat de app in kwestie deze functie ondersteunt. Daarnaast kunnen eigenaars vijf apps aanwijzen die notificaties mogen tonen op het vergrendelscherm.

Verder onthulde Microsoft een nieuwe app die het dataverbruik op WP8-toestellen in de gaten houdt en inzichtelijk maakt. In combinatie met een optionele mogelijkheid om dataverkeer van websites te comprimeren, moet deze Data Sense-app ervoor zorgen dat men tot 45 procent meer kan surfen op hetzelfde data-abonnement. Providers moeten de compressie van webgegevens wel ondersteunen.

Skype op de achtergrond
Een andere aanpassing is de mogelijkheid om het formaat van Live Tiles in de WP8-interface aan te passen. Ook komt er een nieuwe Skype-versie die op de achtergrond kan blijven draaien – bij de huidige Skype-variant voor Windows Phone 7.5 is dat nog niet mogelijk.

Ten slotte heeft Microsoft ervoor gezorgd dat gebruikers meer soorten gegevens kunnen veiligstellen in de cloud. WP8-gebruikers kunnen bijvoorbeeld sms-berichten, app-gegevens en video’s automatisch laten back-uppen op SkyDrive, Microsofts eigen clouddienst. Wel is de gratis opslagruimte bij SkyDrive verminderd van 25 naar 7GB.

Eerste toestellen

Microsoft liet weten dat de eerste toestellen met WP8 komend weekend in Europa uitkomen. In Nederland zal als eerste de HTC Windows Phone 8X verschijnen, waarschijnlijk kort daarna gevolgd door Samsungs Ativ S. Nokia’s WP8-toestellen, de Lumia 820 en 920, komen vermoedelijk pas eind november in de Nederlandse winkels te liggen.

(bron: nu.nl)
[begin]