19 jul 2012

Samenwerking banken en providers rond mobiel betalen afgeblazen

0 Reacties

ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank en Vodafone hebben besloten om per 1 juli 2012 de huidige Sixpack samenwerkingsvorm, gericht op de introductie van betalen met de mobiele telefoon aan de kassa, te beëindigen, meldt Emerce. Er zijn betere manieren om het doel te bereiken, zo laten de initiatiefnemers weten.

In 2011 tekenden de drie banken en de operators KPN, Vodafone en T-Mobile een samenwerkingsovereenkomst om in Nederland gezamenlijk een systeem te introduceren voor mobiel betalen via NFC (Near Field Communication). Naast betalen zouden ook andere diensten zoals loyaliteitssystemen, theater en bioscooptickets, openbaar vervoer en identiteitsbewijzen worden ondersteund door een gezamenlijk platform. Hiervoor zou een nieuw bedrijf worden ingericht als ondersteunende service organisatie. Ruim een half jaar geleden stapte T-Mobile al uit het samenwerkingsverband.

Volgens Emerce zijn de overgebleven partijen tot inzicht gekomen dat de oorspronkelijk gekozen weg te complex is en te lang duurt. Ontwikkelingen in de markt bieden inmiddels mogelijkheden, die de noodzaak wegnemen om gezamenlijk een nieuw bedrijf op te richten. “Het gaat met name om het ondersteunende platform dat gebruikt wordt voor het veilig uitvoeren van transacties, dat wat wij een trusted service manager (TSM) noemen,” zegt Wim Westerhof, programmadirecteur van Sixpack, tegen Emerce. “Dat soort diensten wordt inmiddels in ruime mate door derden aangeboden. De vraag is nu welke partij we die opdracht gaan gunnen.”

(bron: connexie.nl)

[begin]