14 feb 2013

Thuiskopieheffing

0 Reacties

Met ingang van 1 januari 2013 wordt het thuiskopiestelsel uitgebreid. De overheid heeft sinds 1 januari een ‘thuiskopieheffing’ toegepast op smartphones en tablets.

De thuiskopievergoeding biedt de auteursrechthebbenden een (gedeeltelijke) compensatie voor de inkomsten die zij mislopen doordat hun werk gekopieerd wordt. Iedereen mag voor eigen oefening, studie en gebruik een kopie maken. Dit staat vermeld in de Auteurswet. Stichting de Thuiskopie verdeelt de thuiskopievergoedingen via de verdelingsorganisaties onder de auteursrechthebbenden. Zo komt het geld goed terecht bij de componisten, muzikanten, producenten, auteurs, kunstenaars en regisseurs.

Tarieven

De hoogte van de heffing is mede afhankelijk van de opslagcapaciteit. In 2013 gelden de volgende bedragen:

 Telefoon met muziekspeler/smartphone < 16 GB  € 2,50
 Telefoon met muziekspeler/smartphone ≥ 16 GB  € 5,00
 Tablet ≤ 8 GB  € 2,50
 Tablet > 8 GB  € 5,00

(bedragen exclusief btw)
Wij zullen deze bedragen apart op onze facturen vermelden. 

Vrijstelling zakelijk gebruik

Zakelijke gebruikers kunnen achteraf een restitutie aanvragen welke wordt verstrekt indien de vergoeding aantoonbaar door de leverancier is afgedragen en zij kunnen aantonen dat zij een professionele eindgebruiker zijn. 

Voor de restitutieaanvraag worden administratiekosten (€ 8.50) in rekening gebracht. U kunt teruggave online aanvragen. Na registratie en het invullen van de aanvraag, kunt u de aankoopbon elektronisch bijvoegen en de betaalde bedragen op uw rekening gestort krijgen onder aftrek van de administratievergoeding. 

Middels deze weg kunt u zich online registreren (klik hier voor registratie). Na registratie ontvangt u uw inloggegevens waarmee u online eenvoudig uw vrijstelling of restitutie kunt regelen. 

Meer informatie over deze heffing kunt u vinden via deze link.

[begin]